ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΣΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ !

Επισημαίνω μόνο: Εθνικό Δημόσιο Χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ:
1970: 19,4%. Χούντα
2009: 212,8%. Καραμανλής
2019: 275,9% Τσίπρας
2022: 338,7%. Μητσοτάκης: Αύξηση 60% σε 4 έτη! Θεέ μου…

Διαβάστε την αδιαμφισβήτητη ανάλυση του καθ. Βάμβουκα και κλάψτε!

22/04/2023 – 06:33
Χρεοκοπία με θεσμική εκτροπή πολιτεύματος
Του Γιώργου Βάμβουκα, Καθηγητή Οικονομικών και Οικονομετρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ενώ εισήλθαμε στην τελική ευθεία των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και υπό το πέλμα των ξένων πιστωτών της. Τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Οι κυβερνώντες με τους καθεστωτικούς μιντιακούς μηχανισμούς πλύσης εγκεφάλου των πολιτών, δολίως παραπληροφορούν τους Έλληνες αποκρύπτοντας το δραματικό γεγονός ότι η Ελλάδα οδηγείται σε νέα χρεοκοπία. Όπως θα διαπιστωθεί στη συνέχεια, επείγεται ο λογιστικός έλεγχος των Δημοσίων Οικονομικών για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος του Εθνικού Δημοσίου Χρέους.

Το “Εξωτερικό και το Εσωτερικό Δημόσιο Χρέος” συνθέτουν το “Εθνικό Δημόσιο Χρέος” μιας χώρας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας «το εξωτερικό χρέος καταγράφει τις υποχρεώσεις της Ελλάδος έναντι άλλων χωρών, κατανεμημένες κατά τομέα της οικονομίας, ήτοι Τράπεζα της Ελλάδος, εμπορικές τράπεζες λοιπά νομισματικά χρηματο​πιστωτικά ιδρύματα (εμπορικές τράπεζες, κ.λπ.), γενική κυβέρνηση και λοιποί τομείς». Οι υποχρεώσεις από επενδύσεις χαρτοφυλακίου σε μετοχές και οι άμεσες επενδύσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στο εξωτερικό χρέος της χώρας. Σαφές είναι ότι το εξωτερικό χρέος συντίθεται από δανειακά κεφάλαια, που διάφοροι κρατικοί φορείς, οι εμπορικές τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδας, κ.λπ., έχουν λάβει από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Από την άλλη μεριά, το «εσωτερικό δημόσιο χρέος» αποτελείται από δάνεια που το ελληνικό κράτος έχει εισπράξει από εγχώριες εμπορικές τράπεζες και διάφορους θεσμικούς επενδυτές σαν τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, στο εσωτερικό δημόσιο χρέος αθροίζονται τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε φορείς του ευρύτερου κρατικού τομέα. Επειδή εγγυητής του εσωτερικού και του εξωτερικού χρέους είναι το ελληνικό κράτος, συνάγεται ότι αυτές οι δύο κατηγορίες χρέους, δηλαδή το εσωτερικό και το εξωτερικό χρέος, συνθέτουν το συνολικό Εθνικό Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας.

Στα Πρόθυρα Χρεοκοπίας

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον πίνακα του κειμένου απεικονίζουν την εξέλιξη του εξωτερικού, του εσωτερικού, των εγγυήσεων και άρα του συνολικού Εθνικού Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας. Πηγή των στοιχείων είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες του μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος κυβερνητικής εξουσίας. Μετά το 1980 η άνοδος του συνολικού εξωτερικού και εσωτερικού χρέους της Ελλάδας είναι αχαλίνωτη και συγκλονιστική. Τα έτη 1970 και 1980 το εθνικό χρέος της Ελλάδας ανερχόταν αντίστοιχα μόλις σε 2,5 και 11,8 δις ευρώ. Την περίοδο 1980-2022, η εξέλιξη του λόγου εθνικού χρέους προς ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) συντελείται με αλματώδεις ρυθμούς.

Ο λόγος εθνικού χρέους/ΑΕΠ από μόλις 19,4% το 1970 και 28,9% το 1980 εκσφενδονίζεται σε 212,8% το 2009 και 338,7% το 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2022 το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας ανερχόταν σε 546,8 δις ευρώ. Παράλληλα, το 2022 το εσωτερικό δημόσιο χρέος ανήλθε σε 125,3 δις και οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου σε 29,6 δις ευρώ. Αν στο εξωτερικό αθροιστούν το εσωτερικό δημόσιο χρέος και οι εγγυήσεις, τότε το 2022 το συνολικό Εθνικό Χρέος της Ελλάδας προσδιορίζεται σε 701,7 δις ευρώ αποτελώντας έτσι το 338,7% του ΑΕΠ!!

Η στατιστική διαπίστωση ότι το 2022 το εξωτερικό χρέος αντιπροσώπευε το 77,9% του συνολικού εθνικού χρέους πιστοποιεί την πολιτικοοικονομική εξάρτηση της χώρας έναντι των ξένων πιστωτών. Οι τύχες της Πατρίδας εναπόκεινται στη βούληση αλλότριων πιστωτών.

Συγκλονιστική είναι η παρατήρηση, ότι, μετά το 2007 η πτωτική τάση του πραγματικού ΑΕΠ συνοδεύεται από την ακατάσχετη άνοδο του δημοσίου χρέους της χώρας. Την περίοδο 2007-2022 το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε -23,4%, καθότι από 250,5 συρρικνώθηκε σε 192,0 δις ευρώ. Ταυτόχρονα την περίοδο αυτή, το Εθνικό Δημόσιο Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από 168,6% εκσφενδονίζεται στο 338,7%. Αν κάποιος ανατρέξει στις βάσεις δεδομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα της υφηλίου, που την περίοδο 2007-2022 η καθοδική τάση του πραγματικού ΑΕΠ εξελίσσεται σε συνθήκες συνεχούς αύξησης του δημοσίου χρέους.

Υπόψη ότι στο επίσημο Εθνικό Δημόσιο Χρέος, το Υπουργείο Οικονομικών δεν συνυπολογίζει το Βραχυπρόθεσμο Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης. Μετά το 2011 το Βραχυπρόθεσμο Χρέος της Κεντρικής αποτελείται από έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου τα οποία αφορούν συναλλαγές repos (Repurchase Agreements-Συμφωνίες Επαναγοράς). Την περίοδο 2007-2022, το βραχυπρόθεσμο δημόσιο χρέος από μόλις 25,2 εκτινάσσεται σε 1.135,9 δις ευρώ. Οι αριθμοί είναι εξωπραγματικοί και προκαλούν ίλιγγο.

Οι Έλληνες πολίτες που υφίστανται τα δεινά της ανεργίας, της συρρίκνωσης του πραγματικού τους εισοδήματος, της κατακρεούργησης των συντάξεών τους, της απαξίωσης των επιχειρήσεών τους, του ανελέητου φοροκυνηγητού, της απώλειας των κατοικιών τους, κ.ο.κ., εξοργίζονται και αγανακτούν για τις πλύσεις εγκεφάλου που κατά ριπάς δέχονται από τα καθεστωτικά κέντρα παραπληροφόρησης. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξακολουθούν να υπερφορολογούνται για να εξυπηρετείται το κολοσσιαίο εθνικό χρέος που ανίκανα πολιτικά πρόσωπα δημιούργησαν. Η χρεοκοπία του 2009 και η υποταγή της Ελλάδας τον Μάιο του 2010 στη μπότα του δυνάστη των μνημονίων, φαίνεται ότι δεν συνέτισε τα κόμματα κυβερνητικής εξουσίας και τους καρεκλοκένταυρους που διαχειρίζονται τα Δημόσια Οικονομικά.

Παγκόσμιο Κραχ

Οι πτωχεύσεις της αμερικανικής τράπεζας SVB (Silicon Valley Bank) και της ελβετικής Credit Suisse τον Μάρτιο του 2023 σηματοδοτούν την ανάφλεξη νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας, που παραδοσιακά θεωρείτο το υγιέστερο του κόσμου, δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα αξιοπιστίας με την πτώχευση της Credit Suisse. Το 2021 το σύνολο του Ενεργητικού (assets) της Credit Suisse προσδιοριζόταν σε 1.700 δις ευρώ. Δηλαδή, με βάση τα στοιχεία του 2021, η Credit Suisse είχε σύνολο ενεργητικών στοιχείων εννεαπλάσιο του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Ελλάδας.

Στην προκειμένη περίπτωση, το ζωτικής σημασίας ερώτημα είναι: Η υφήλιος απειλείται με το συγκλονιστικότερο οικονομικό Κραχ στην ιστορία του καπιταλιστικού συστήματος; Για τους ακόλουθους ουσιώδεις λόγους εκτιμάται ότι επωάζεται βίαιο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κραχ:

1) Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την περίοδο 2007-2023 το παγκόσμιο δημόσιο χρέος από 61.500 προβλέπεται ότι θα εξακοντιστεί στα 115.000 δις δολάρια. Δηλαδή, την περίοδο αυτή το παγκόσμιο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ από 55% υπολογίζεται ότι θα αναρριχηθεί στο 108%. Την περίοδο 2007-2023 το συνολικό κρατικό χρέος των ΗΠΑ, Ευρωζώνης, Ιαπωνίας και Μ. Βρετανίας από 14.700 δις προβλέπεται σε 67.500 δις δολάρια. Τα μεγέθη του 2023 συγκριτικά με εκείνα του 2007 χαρακτηρίζονται θεόρατα. Από το δημόσιο χρέος των 67.500 δις τουλάχιστον τα 55.000 δις δολάρια συνιστούν χρέος εκφρασμένο σε Κρατικά Ομόλογα (government bonds). Με την ανοχή των Κεντρικών Τραπεζών επί των 55.000 δις έχουν δομηθεί χρηματοοικονομικά παράγωγα δεκάδων τρισεκατ. δολαρίων, τα οποία αποτελούν ατομική βόμβα στο υποστύλωμα του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

2) Με κριτήριο τα στοιχεία της BIS (Bank for International Settlements), την περίοδο 2008-2022 η συνολική αξία των χρηματοοικονομικών παραγώγων από 547.371 δις εκτινάχτηκε στο αστρονομικό ποσό των 715.000 δις δολαρίων. Δηλαδή, το 2022 η συνολική αξία των χρηματοοικονομικών παραγώγων ήταν επταπλάσια του παγκόσμιου ΑΕΠ (τρέχουσες τιμές). Πρόκειται για την παγκόσμια οικονομία του παραλόγου και της αισχροκέρδιας. Βάσει ποίων κανόνων ηθικής και δικαίου, οι κερδοσκόποι ιδιοποιούνται πολλαπλάσια κέρδη από το ΑΕΠ που παράγει η πραγματική οικονομία όλων των χωρών του κόσμου; Οι μεγαλύτεροι κερδοσκόποι είναι οι τράπεζες. Η πελώρια φούσκα των χρηματοοικονομικών παραγώγων με νομοτελειακή βεβαιότητα θα εκραγεί, προκαλώντας κοσμοϊστορικό παγκόσμιο οικονομικό κραχ.

3) Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας προκάλεσε την φοβερή άνοδο του ενεργειακού κόστους, με επακόλουθο το 2022 ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την ΕΕ να προσεγγίσει το 10%. Η Fed και η ΕΚΤ στην επιδίωξή τους να μειώσουν τον πληθωρισμό αύξησαν τα επιτόκια παρέμβασης, με συνέπεια την αύξηση των επιτοκίων στις χορηγήσεις τραπεζικών δανείων. Η αύξηση όμως των ονομαστικών επιτοκίων προξένησε την σημαντική μείωση της αξίας των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές που κατείχαν στα χαρτοφυλάκιά τους αυτά τα ομόλογα να υποστούν ζημίες εκατοντάδων δισεκατ. δολαρίων. Το ενδεχόμενο συνεχούς παρέμβασης της Fed και της ΕΚΤ για την διάσωση των τραπεζών, θα πυροδοτούσε την περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, προκαλώντας την απαξίωση των κρατικών τους ομολόγων και την αναστάτωση στις διεθνείς χρηματαγορές. Η απαξίωση των ευρωπαϊκών και κυρίως των αμερικανικών κρατικών ομολόγων συνιστά ουσιώδες αίτιο πρόκλησης σφοδρότατου παγκόσμιου οικονομικού κραχ.

BRICS

Από τη μελέτη της ιστορίας του καπιταλιστικού συστήματος, συνάγεται ότι μετά τη λήξη μεγάλων πολέμων σαν τους Α’ και Β’ Παγκόσμιους Πολέμους, επέρχονται ριζοσπαστικές αλλαγές στις δομές του διεθνούς τραπεζικοπιστωτικού συστήματος. ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Ιαπωνία και Μ. Βρετανία έχουν απολέσει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής τους ισχύος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και με βάση τη μέθοδο PPP (Purchasing Power Parities), την περίοδο 1990-2022, οι ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Ιαπωνία και Μ. Βρετανία από 42,5% έφτασαν στο σημείο να παράγουν μόλις το 29,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Απεναντίας, την περίοδο αυτή, το ποσοστό συμμετοχής της ομάδας των BRICS (Brazil-Russia-India-China-South Africa) στην παραγωγή του παγκόσμιου ΑΕΠ από 11,9% αυξήθηκε αλματωδώς στο 32,8%. Με το μέρος των BRICS (Βραζιλία-Ρωσία-Ινδία-Κίνα-Νότια Αφρική) διάκεινται ευνοϊκά περίπου 120 χώρες της υφηλίου.

Ο Σινορωσικός άξονας αποτελεί την σπονδυλική στήλη των BRICS και των φίλα προσκείμενων χωρών. Η επιβολή θεμελιωδών θεσμικών αλλαγών στη λειτουργία του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος καθίσταται αναπόφευκτη. Οι BRICS, με αιχμή του δόρατος την Κίνα, λογικό είναι ότι θα αξιώσουν την εκ βάθρων αναδόμηση του διεθνούς τραπεζικοπιστωτικού συστήματος, με συνέπεια οι ΗΠΑ να χάσουν την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια οικονομία και την διεθνή γεωπολιτική σκηνή.

Στον επερχόμενη αναδόμηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και στις συντελούμενες μεταβολές των γεωπολιτικών συσχετισμών, η Ελλάδα οφείλει να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα. Το πολιτικό σλόγκαν Ανήκομεν εις την Δύση έχει πλέον απαξιωθεί. Η Ελλάδα ανήκει σε Δύση και Ανατολή. Προέχουν τα συμφέροντα της Πατρίδας και του Ελληνισμού.

Εκτροπή Πολιτεύματος

Ενώ η σύγκρουση ΗΠΑ και BRICS έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, η Ελλάδα συνθλίβεται υπό το βάρος ενός κολοσσιαίου δημοσίου χρέους σε συνθήκες θεσμικής εκτροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τα αδιάσειστα στοιχεία του πίνακα αποδεικνύουν, ότι, ναι μεν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι γιγαντιαίο, ωστόσο ουδείς γνωρίζει ποιο είναι το πραγματικό του μέγεθος. Καθεστωτικοί προπαγανδιστικοί μηχανισμοί, με την εφαρμογή αδίστακτων επικοινωνιακών πρακτικών, επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό των Ελλήνων από τα καυτά τρέχοντα κοινωνικοοικονομικά τους προβλήματα. Τα κέντρα πλύσης εγκεφάλου των πολιτών επινόησαν το κουτόχορτο ότι η ελληνική κοινωνία απειλείται από τους ναζί. Με το ευτελές επιχείρημα ότι οι ναζί αποτελούν κίνδυνο για την Ελλάδα, τα τυχοδιωκτικά κέντρα παραπλάνησης των πολιτών ξυπνούν παρελθοντικές μνήμες περί κομμουνιστικού κινδύνου.

Την περίοδο 1946-1949 η Ελλάδα έζησε αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, που σύμφωνα με την Βικιπαίδεια κόστισε στη χώρα 70.000 νεκρούς και 684.607 πρόσφυγες (φυγόντες και καταφυγόντες) σε άλλες χώρες. Με νωπές τις τραγικές μνήμες του εμφυλίου πολέμου, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) την 3η Αυγούστου 1951 ιδρύεται η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Πρόεδρος της ΕΔΑ ορίστηκε ο Ιωάννης Πασαλίδης. Η Βικιπαίδεια επισημαίνει ότι ο βασικός κορμός των στελεχών της ΕΔΑ ήταν μέλη του ΚΚΕ, το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου από το 1947, όπως οι Εμμανουήλ Πρωιμάκης, οι στρατηγοί Σαράφης, Χατζημιχάλης και Αυγερόπουλος.

Την περίοδο εκείνη υπήρχε ορατός ο εχθρός του «κομμουνιστικού κινδύνου», καθότι το ΚΚΕ εξακολουθούσε να είναι παράνομο κόμμα και ο μηχανισμός του αντιμαχόταν το ενυπάρχων καθεστώς. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΔΑ θεωρήθηκε από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές νόμιμο κόμμα και συμμετείχε στις εκλογές του 1951 λαμβάνοντας 10,6%. Αξιομνημόνευτο είναι ότι η ΕΔΑ στις εκλογές του 1958 με 24,4% βγήκε δεύτερο κόμμα και αποτέλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή των Ελλήνων.

Η κυβερνητική μεθόδευση να μην συμμετάσχει το κόμμα Έλληνες στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 συνιστά θεσμική εκτροπή του πολιτεύματος. Πρόεδρος του κόμματος Έλληνες ορίστηκε ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Οι Έλληνες με αρχηγό τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο δεν αποτελούν απειλή για την καθεστηκυία τάξη. Απεναντίας, απειλή για την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία αποτελούν τα κόμματα που έβαλαν τον ελληνικό λαό υπό το πέλμα των μνημόνιων, ψήφισαν την επονείδιστη Συμφωνία των Πρεσπών, συσσώρευσαν δημόσια χρέη εκατοντάδων δις ευρώ, σφετερίζονται ετησίως δημόσιους πόρους πολλών δις ευρώ, οδήγησαν το 35% των ελληνικών νοικοκυριών κάτω από τα όρια της φτώχειας, προκάλεσαν δημογραφικό δράμα με την φοβερή μείωση του ελληνικού πληθυσμού, εξώθησαν μετά το 2009 στη μετανάστευση 800.000 ελληνόπουλα, κ.ο.κ.

Τα στοιχεία του πίνακα πιστοποιούν ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Το δημόσιο χρέος αυξάνεται αλματωδώς και είναι μη βιώσιμο. Τα ζωτικής σημασίας ερωτήματα είναι: Υπάρχουν μειοδοτικές ευθύνες για τους θεσιθήρες της κυβερνητικής-κρατικής εξουσίας που την περίοδο 1970-2023 προκάλεσαν την τρομακτική αύξηση του Εθνικού Δημοσίου Χρέους από 2,5 σε 740,0 δις ευρώ; Δεδομένου ότι οι αδίστακτες μνημονιακές οικονομικές πολιτικές της περιόδου 2010-2018 απέτυχαν να αναχαιτίσουν την ανοδική τάση του δημοσίου χρέους και να ωθήσουν την Ελλάδα σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία, εγείρουν μειοδοτικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν και εξακολουθούν να έχουν τα ηνία της κυβερνητικής εξουσίας;

Δυστυχώς, ο κατήφορος της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται. Μειοδοτικές είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων της περιόδου 2009-2023, που ενώ η ελληνική κοινωνία μπήκε στη μέγγενη των μνημονίων, το εθνικό δημόσιο χρέος καλπάζει με αχαλίνωτους ρυθμούς σε συνθήκες πτωτικής τάσης του πραγματικού ΑΕΠ. Η σοφή ρήση του Αριστοφάνης (445-386 π.Χ.) είναι διαχρονικά επίκαιρη: «Δεν μπορείς να περιμένεις από αυτούς που σε κατέστρεψαν να γίνουν οι άνθρωποι που θα σε σώσουν».

Παρατηρήσεις: Πηγή των στοιχείων είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η ΕΛΣΤΑΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας. Το εσωτερικό χρέος αφορά το «εσωτερικό δημόσιο χρέος» της Ελλάδας. Το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) απεικονίζεται σε τρέχουσες τιμές. Το Βραχυπρόθεσμο Δημόσιο Χρέος αντιπροσωπεύει το Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης. Μετά το 2011 το Βραχυπρόθεσμο Χρέος της Κεντρικής αποτελείται από έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου τα οποία αφορούν συναλλαγές repos (Repurchase Agreements-Συμφωνίες Επαναγοράς). Μετά το 2011 το Βραχυπρόθεσμο Δημόσιο Χρέος που προκύπτει από συναλλαγές repos δεν συνυπολογίζεται στο επίσημο Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας.

Κοινοποίησε στους φίλους σου: