Βραχύ βιογραφικό Δημήτριου Μιχ. Γάκη, MD, FHelCS, Χειρουργού
Πλήρες βιογραφικό | Brief CV (English) | Full CV (English)
Γεννήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας. Φοίτησε στο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλωρίνης και στο Γυμνάσιο Αρρένων Φλωρίνης (Κλασσικό). Αμέσως μετά εισήχθη κατόπιν Πανελληνίων Εισαγωγικών Εξετάσεων, και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό και είναι Αξιωματικός Υγειονομικού σε εφεδρεία. Εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση ΑΡΒΧΠ (Ατομικού Ραδιολογικού Βιολογικού και Χημικού Πολέμου).
Ειδικεύθηκε στη Χειρουργική στη Β΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εξειδικεύθηκε στην Αγγειοχειρουργική.
Μετεκπαιδεύθηκε στη Στατιστική στην έδρα της Στατιστικής της Φυσικο-Μαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στις αρχές του 1987 συμμετείχε στην τριάδα που ίδρυσε την Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου θεσσαλονίκης.
Με σκληρούς αγώνες έκαναν την Κλινική την πρώτη στην Ελλάδα, τη Βαλκανική και εφάμιλλη των καλυτέρων κέντρων του εξωτερικού. Έκτοτε υπηρέτησε συνεχώς σε αυτήν με εξαίρεση τη διετία 1994-1995 οπότε εργάστηκε στην Αγγλία, στο μεγαλύτερο κέντρο Ηπατικής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων της Ευρώπης, στο Queen Elizabeth Hospital του Birmingham ως Senior Registrar.
Ασχολήθηκε με τη βαρεία χειρουργική, την Ηπατο-Παγκρεατο- Χολική Χειρουργική, τη Χειρουργική Μεταμοσχεύσεων (Νεφρού, Ήπατος, Παγκρέατος και Νησιδίων του Παγκρέατος καθώς και την εξειδικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση των νεφροπαθών και ηπατοπαθών.
Ήταν Διευθυντής Ε.Σ.Υ. της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, με ανάθεση διεύθυνσης από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου από το 2002.
Το 1992 βοήθησε τον συμπατριώτη του (Φλωρινιώτη) Καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου, να ξεκινήσει τις Μεταμοσχεύσεις Καρδιάς παρά τις απειλές από την Αθήνα (Υπουργείο Υγείας) να μην τον αφήσει να πάρει το μόσχευμα της Καρδιάς από νεαρό δότη στο Ιπποκράτειο. Την έδωσε και η Μεταμόσχευση πήγε πάρα πολύ καλά. Και ο μακαριστός Παναγιώτης έλεγε συχνά , χαρακτηριστικά: «χάρις στον Δημητράκο ξεκινήσαμε». Όταν τον ρώτησε ο Σπύρου, αν φοβήθηκε του απάντησε ότι δεν φοβάται τα σκουλήκια! Όσο είναι ζωντανός δεν κινδυνεύει από αυτά! Και ο Σπύρου χαμογέλασε «Φλωρινιώτικη απάντηση»..
Έχει μία εμπειρία που ξεπερνά τις 20.000 Χειρουργικές επεμβάσεις, τις 2000 μεταμοσχεύσεις νεφρού, ήπατος και παγκρέατος και έχει συγγράψει και ανακοινώσει 270 επιστημονικές εργασίες μέχρι σήμερα.
Διετέλεσε υπεύθυνος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του και διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε θέματα μεταμοσχεύσεων κατ΄ επανάληψη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Συμμετείχε στην θέσπιση Ευρωπαϊκών Οδηγιών επί του θέματος, οι οποίες προωθούνταν προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τοποθετήθηκε τον Μάιο του 2004 ως Προεδρεύων Αντιπρόεδρος του Β΄ ΠΕΣΥΠ Κεντρικής Μακεδονίας με αποστολή την Υγιεινολογική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων και την κάλυψη περιπτώσεων Βιοτρομοκρατίας, και από τον Οκτώβριο του 2004 στη θέση του Διοικητή και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.
Οργάνωσε το Κέντρο ειδικών Λοιμώξεων στην Βόρεια Ελλάδα. Απέκτησε μεγάλη εμπειρία και γνώσεις, όχι μόνο από την εκπαίδευση του ως ΑΡΒΧΠ στον Στρατό, αλλά και από την προετοιμασία και οργάνωση μηχανισμού αντιμετώπισης πιθανής Βιοτρομοκρατικής επίθεσης κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς και από την αντιμετώπιση του SARS1, της Γρίπης των Πουλερικών και της Γρίπης Η1Ν1.
Απέκτησε μάλιστα και την εμπειρία από την αντιμετώπιση του φονικότατου κορωνοιού MERS στη Σαουδική Αραβία. Όλη αυτή η εμπειρία του έδωσε την δυνατότητα να προτείνει λύσεις, να διορθώνει και να διαψεύδει λανθασμένες ενέργειες στον χειρισμό της πρόσφατης επιδημίας της Covid-19 στην Ελλάδα, όπου επιβεβαιώθηκε πλήρως.
Τερμάτισε ευδοκίμως την καριέρα του στην Ελλάδα και συνέχισε, επί 6ετίαν την καριέρα του ως Consultant General Surgeon στην Σαουδική Αραβία αρχικά στην αλυσίδα ιδιωτικών Νοσοκομείων Al Habib, υψηλότατης Αμερικανικής πιστοποίησης GCI .
Ήταν Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής και Τομεάρχης Χειρουργικού Τομέα. Έγινε μέλος κατόπιν εξετάσεων του Saudi Council και διετέλεσε Εθνικός Εξεταστής για τη λήψη της Ειδικότητος Χειρουργικής.
Στη συνέχεια μεταπήδησε στο Βασιλικό Νοσοκομείο King Salman (εν ενεργεία Βασιλεύς) το οποίο μετατράπηκε σε Medical City όπου αντιμετώπιζε εκτός από γενικές Χειρουργικές παθήσεις και τραύμα.
Έκανε τη Χειρουργική Κλινική, Κέντρο Εκπαιδεύσεως προπτυχιακών Φοιτητών και των δύο Ιατρικών Σχολών του Ριάντ και δίδασκε σε αυτούς και τους ασκούσε κλινικά.
Παράλληλα ήταν εκπαιδευτικό κέντρο των Ειδικευόμενων Χειρουργών R1-R5. Συμμετείχε στην απόκτηση από το νοσοκομείο τις Πιστοποιήσεις GCI, CIBACHI και American Academy of Pathology. Μέχρι σήμερα δε υπάρχει νοσοκομείο στην Ελλάδα με τις ανωτέρω πιστοποιήσεις.
Είναι έγγαμος με την Φλωρινιώτισα Εικαστικό (Σχολή Καλών Τεχνών – Γλυπτική) και Νοσηλεύτρια Θέκλα Αρβανιτάκη και είναι πατέρας τριών παιδιών του Άγγελου, 43 ετών Πολιτικού Μηχανικού στο Λονδίνο και τώρα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, Μικαέλας 30 ετών Ειδικευόμενη Πλαστικό Χειρουργό και Μιχαήλ 2 ετών.
Παράρτημα:
1. Αγάπη για την Φλώρινα.
Ποτέ δεν έλλειψε από την Φλώρινα νοερά και πρακτικά.
-Αρχίζοντας από τους τελευταίους 3 μήνες της 24μηνης στρατιωτικής θητείας του που τους υπηρέτησε στο 504 ΤΠ στην Φλώρινα εντάχθηκε στον πυρήνα που αναγέννησε τον αθλητισμό στη Φλώρινα με τον αείμνηστο Σταύρο Νόβα, τον Γ. Ανθόπουλο, τον Ι. Γουσόπουλο κλπ.
Δημιούργησαν το τμήμα στίβου και στη συνέχεια το μπάσκετ το οποίο προπονούσε και έπαιζε. Η ομάδα βγήκε αμέσως πρωταθλήτρια στη Δυτική Μακεδονία και την επόμενη χρονιά 4η στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας της Κεντροδυτικής Μακεδονίας.
Δυστυχώς η πορεία της ανεκόπη διότι κατέρρευσε η οροφή του Κλειστού Γυμναστηρίου από το χιόνι και έπρεπε να αρχίσει ειδικότητα Χειρουργικής στην Θεσσαλονίκη. Εκείνα τα νεαρά παιδιά έκαναν, μετέπειτα, την μεγαλειώδη πορεία του μπάσκετ στη Φλώρινα.
Βοήθησε στην αναβίωση της Χιονοδρομίας στην Φλώρινα.
-Από την θέση του, πάντα βοηθούσε τους Φλωρινιώτες ασθενείς. Αδελφοποίησε, μάλιστα το ΑΧΕΠΑ με το νοσοκομείο Φλωρίνης επί Διοικήσεως Παπανούση. Έρχονταν και ο καθ. Κ. Μπαλογιάννης, λάτρης της Φλώρινας, τακτικά για νευρολογικούς ασθενείς. Οι δε Φλωρινιώτες γίνονταν άμεσα δεκτοί στο ΑΧΕΠΑ με απλό τηλεφώνημα.
-Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ίδρυση της Σχολής Καλών Τεχνών. Όταν πληροφορήθηκε την δυστοκία της δημιουργίας από την τότε Υπουργό Παιδείας επισκέφθηκε τον φίλο του αείμνηστο, Τρομερό Πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Αντωνόπουλο ο οποίος ήταν φανατικός Αμυνταιώτης. Ο Πρύτανης των Πρυτάνεων, όπως τον αποκαλούσε είχε φιλία με την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου που έλυσε το θέμα.
Μόνον ο φίλος του Δ. Γάκη, ο αείμνηστος Τάκης Μπέσσας το γνώριζε αυτό. Ο Μπέσας άλλωστε υπήρξε και η κινητήρια δύναμη μαζί με τους καλλιτέχνες της Φλώρινας. Είπε μάλιστα, ο κ. Γάκης στην αείμνηστη κα Υπουργό, ότι «η Φλώρινα είναι μήτρα Πολιτισμού. Αρκεί να κάνετε μία βόλτα πάνω κάτω για να βαπτισθείτε στην Τέχνη»
-Κατά σύμπτωση ο Μακαριστός Πατέρας του Μιχαήλ Γάκης, μετά την πτώση της Χούντας είχε πει στον παιδικό φίλο του Υπουργό της κυβέρνησης Κωνσταντίνου καραμανλή, Ευάγγελο Αβέρωφ να μην κλείσει τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες Φλώρινας και Αλεξανδρουπόλεως αλλά να τις ενδυναμώσει και να τις ανωτατοποιήσει. Μετετέθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης όταν είχε ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του Πανεπιστημίου στην Φλώρινα. (Μετά τον θάνατο του διαπίστωσε ότι είχε πολεμήσει στην μάχη της Φλώρινας).
-Επί Κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου συμμετείχε σε σύσκεψη που οργάνωσε ο τότε Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για την αναδιοργάνωση των δομών Υγείας. Εκεί προβλέπονταν η μετατροπή του Νοσοκομείου Φλώρινας σε κέντρο Υγείας.
Στην συζήτηση θυμήθηκαν ότι ήταν φίλοι στα φοιτητικά τους χρόνια και έπαιζαν μαζί μπασκετάκι στην ΧΑΝΘ. Βρήκε την ευκαιρία και του εξήγησε ότι αντί να το υποβαθμίζει έπρεπε να το ενισχύσει για Εθνικούς και καιρικούς λόγους (χιονοπτώσεις, κρύο, απόσταση από Κοζάνη κλπ.) το νοσοκομείο..
Όπερ και εγένετο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπεστήριξε, επίσης, πάρα πολύ τη Μεταμόσχευση, επισκέφθηκε και ενίσχυσε την Κλινική των Μεταμοσχεύσεων, επισκέφθηκε συγγενείς θανόντων και χάρις στην βοήθεια του η δωρεά οργάνων θανόντων στη Βόρεια Ελλάδα έπιασε τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης σε αντίθεση με τον νότο.
-Επί Κυβερνήσεως Σαμαρά ήταν εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, από την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΙ). Ο τότε Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος ήθελε να κλείσει τις σχολές της Φλώρινας. Φρόντισε να ενημερωθεί ο. π. Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος με προσωπική παρέμβαση στον κ. Αρβανιτόπουλο απέτρεψε το κλείσιμο των σχολών, στο παραπέντε.
2. Αθλητικές Ενασχολήσεις..
Υπήρξε αθλητής , από τα Γυμνασιακά του χρόνια στην Φλώρινα. Διακρίθηκε αρχικά στο μπάσκετ, αλλά σταμάτησε όταν τραυματίσθηκε στην προετοιμασία στον Άρη Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 19 ετών, λόγω σοβαρής κάκωσης γόνατος. Πρόλαβε να κερδίσει δύο μετάλλια με την ομάδα μπάσκετ της Ιατρικής στα Διαπανεπιστημιακά Πρωταθλήματα, ένα αργυρό μετάλλιο με την ομάδα της Ιατρικής στο Βόλεϊ και ένα στο ποδόσφαιρο ως αναπληρωματικός τερματοφύλακας της ομάδος της Ιατρικής.
Μετά την αποθεραπεία του συνέχισε με στίβο μέχρι πριν λίγα χρόνια κερδίζοντας πολλά μετάλλια σε αγώνες Βετεράνων στίβου. Σταμάτησε με τη μετάβαση του στην Σαουδική Αραβία.
Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Στην διάρκεια της θητείας του διοργάνωσε δύο κορυφαίες, παγκοσμίως, διοργανώσεις, κάνοντας τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο του Παγκόσμιου Στίβου: Τον τελικό του Golden League και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων Στίβου. Αυτό έδωσε τεράστια ώθηση στους νέους της Βορείου Ελλάδος, που γέμισαν ασφυκτικά το Καυταντζόγλειο στάδιο για να δούν τα αστέρια του Παγκόσμιου στίβου.
Αυτοί είναι οι σημερινοί Πρωταθλητές μας.