ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ;

Φίλος απ΄ τα παλιά με ρώτησε ενώ καθόμασταν στο ποτάμι και πίναμε τον βαρύ γλυκό  Ελληνικό καφέ μας: «Τι σε έπιασε βρε Δημήτρη να κατέβεις υποψήφιος στην Φλώρινα ενώ θα μπορούσες να έχεις εκλεγεί στην Θεσσαλονίκη;»

-Πράγματι του απάντησα. Όμως ξέρεις τι είναι, επί 38 χρόνια να έχεις καρφωμένο στο κεφάλι σου το πότε θα γυρίσεις στην Φλώρινα;

Έφυγα το 1982, μετά το τέλος του Αγροτικού μου σε Φλάμπουρο και Λεπτοκαρυά. Κάθε πρωί, τότε, έλεγα τουλάχιστον 50-100 καλημέρες και πήγα στη Θεσσαλονίκη, όπου με το ζόρι αντάλλασσα 5-10!

Η ημέρα στη Φλώρινα κυλά χωρίς άγχος σε αντίθεση με τη μεγάλη πόλη. Εδώ απολαμβάνω και το τελευταίο πράσινο βλαστάρι και την πιο παρακατιανή τσουκνίδα, γαϊδουράγκαθο, χαμομηλάκι… Δεν μπορείς να καταλάβεις.

Εδώ νιώθω ότι έχω ποιότητα ζωής.

Τούτο μόνο θα σου πω. Όταν κατεβαίνω για δουλειά στη Θεσσαλονίκη, γυρνάω πίσω τρέχοντας , σαν κυνηγημένος. Δεν συγκρίνεται η Φλώρινα με τίποτε! Για αυτό γύρισα και μένω μόνιμα εδώ από το 2020, μαζί με τη Φλωρινιώτισσα γυναίκα μου και το γιο μου.

Τώρα όσον αφορά την υποψηφιότητα, πίστεψε με δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση. Θεωρούσα πολύ πιο σημαντική την ενασχόληση με τον άνθρωπο.

Έχει μία γοητεία η Ιατρική και ιδίως η Χειρουργική. Δεν μπορείς να φανταστείς τι ευτυχία σου δίνει το να χαρίζεις την υγεία σε έναν άνθρωπο και ακόμη περισσότερο το να σώζεις μια ζωή. Είναι μια ερωμένη. Μία πολύ απαιτητική ερωμένη!

Όμως ζώντας εδώ, παρά τους περιορισμούς που αντιμετωπίσαμε κατάλαβα την αδικία που γίνεται σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, από την Κεντρική εξουσία.

Αυτό σε συνδυασμό με την κομματική υπακοή των εκλεγμένων μας, που δεν τους άφησε να ορθώσουν ανάστημα και να φωνάξουν, να απαιτήσουν, να χτυπήσουν το χέρι τους στο τραπέζι των υπουργών σε συνδυασμό με την εγγενή φαγωμάρα που εμφυλοχωρεί μεταξύ μας και που τη συντηρούν τεχνηέντως, μας έχει κυριολεκτικά εξαθλιώσει.

Ντόπιοι, Βλάχοι, Αρβανίτες και Πόντιοι τρώγονται μεταξύ τους. Βούτυρο στο ψωμί των Κυβερνώντων.

«Διαίρει και Βασίλευε»…

Και Βασιλεύουν οι Αθηναίοι και εμείς σβήνουμε…

Γιατί βρε παιδιά; Αγνοείτε ότι όλοι είμαστε το ίδιο Ελληνικό Φύλο; ΔΩΡΙΕΙΣ είμαστε όλοι. Μάλιστα και οι Πόντιοι είναι Δωρικό φύλο, ενώ οι Μικρασιάτες Ιωνικό. Και τρωγόμαστε; Το ίδιο και οι Ηπειρώτες είναι Δωρικό Φύλο.

Για αυτό οι αρχαίοι Μακεδόνες Βασιλείς παντρεύονταν Ηπειρωτοπούλες Πριγκίπισσες (π.χ. Φιλιππιάδα) και αντιστρόφως.

Αφήστε τους να υποθάλπουν διασπαστικές κινήσεις όπως το πρόσφατο σχολείο Σλαβο-Μακεδονικής γλώσσας. Αλήθεια είδατε καμία αντίδραση από την Κυβερνώσα κλίκα; Δεν σας παραξενεύει;

Αυτό θα μας χωρίσει; Η Γλώσσα των Μακεδόνων ήταν και θα παραμείνει Δωρική Ελληνική διάλεκτος. Αυτή η διασπαστική προσπάθεια πρέπει να σταματήσει. Δεν συμφέρει στην Φλώρινα. Για αυτό την πολεμάω!

Εκείνο όμως που με εξαγρίωσε και με ώθησε να υποβάλω υποψηφιότητα είναι η κοροϊδία, η εκμετάλλευση, η εγκατάλειψη, η εξαθλίωση, η φτωχοποίηση, η ελάττωση του πληθυσμού μας κατά 12%, που στην ουσία ξεπερνά το 20%.

Δεν έχει γίνει τίποτε στην Φλώρινα τα τελευταία χρόνια.

Κάτι φράγματα που χρειάστηκαν δεκαετίες για να γίνουν και αυτά, βλέπω, για να  εκμεταλλευτούν οι βαρόνοι το νερό, πουλώντας το είτε για πόση είτε για άρδευση.

Να είστε σίγουροι ότι θα απαγορεύσουν και τις γεωτρήσεις, στην συνέχεια…

Που είναι ο κάθετος άξονας; Που είναι ο δρόμος για την Πρέσπα; Πως θα αξιοποιηθεί οικολογικά η πανέμορφη λίμνη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το Ζελ Αμ Ζε, το κορυφαίο τουριστικό θέρετρο της Ευρώπης; Που είναι το τελωνείο της Πρέσπας; Που είναι το σύγχρονο Τελωνείο της Νίκης; Που είναι οι τράπεζες που κλείσανε, που είναι οι Δημόσιες υπηρεσίες στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο; Αναγκάζονται οι Φλωρινιώτες της περιοχής του Αμυνταίου αλλά και της Φλώρινας να πηγαίνουν στην Πτολεμαΐδα και στην Καστοριά.

Θέλουν να υποβαθμίσουν και το Νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας. Αντί να το αναβαθμίσουν και να αποκτήσει μία προχωρημένη Καρδιολογική Κλινική με μια μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μία μεγαλύτερη Μονάδα Αιμοκάθαρσης.

Πάει και ο Στρατός. Πάνε και οι Φοιτητές (άνοδο βάσεων το λένε τώρα).

Πάνε και τα Θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Πάει και η τηλεθέρμανση. Πάνε, πάνε, πάνε…

Και η Φλώρινα ΜΟΥΓΚΑ. Κανένας δεν μιλάει, κανένας δεν διαμαρτύρεται.

Επαναπαύονται στις κούφιες προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνητικού βουλευτή για ανύπαρκτα έργα διακοσίων εκατομμυρίων.

Ε, λοιπόν εγώ θα φωνάζω και θα προσπαθώ. Δεν είναι αυτοσκοπός μου να εκλεγώ αλλά να βοηθήσω τη Φλώρινα που με ανέθρεψε, που με μόρφωσε, που με γύμνασε, που με καλλιέργησε μέσα στην μοναδική κουλτούρα της και τον Πολιτισμό της.

Εκλεγώ δεν Εκλεγώ…

Γιατί της το ΧΡΩΣΤΑΩ!

Δημήτριος Γάκης

Κοινοποίησε στους φίλους σου: